tirsdag den 28. februar 2012

Om antikvaren

Han er nemlig min gode ven, antikvaren. Ikke nogen bestemt, forstås, men personen, der i små butikker rundt omkring gemmer sig bag søjler af bøger.
Det er altid en hyggelig stund, man kan bruge hos en antikvar, både når man er på jagt efter noget bestemt, og når man ikke er. Baggrunden for dette indlæg er et ganske bestemt besøg for et par dage siden, hvor jeg ganske vist havde en liste over bøger, jeg ledte efter, men også fandt noget aldeles uventet:
Negerfortællinger, simpelthen

Det var altså for særpræget til at jeg kunne lade den bog ligge. Som det kan ses af forsiden er det en del af Omnibus-serien fra Carit Andersens Forlag, der udkom i 1960'erne. De dækkede et meget bredt udvalg af emner, fra danske fisker-fortællinger til kriminalhistorier, gysere og de bedste fra både Voltaires og Mark Twain. 

Negerfortællingerne kendte jeg dog ikke til. Der er tale om noveller af dels kendte forfattere som William Faulkner, James Baldwin og John Steinbeck og andre amerikanere sammen med en solid potion afrikanske, forholdsvis ukendte forfattere.
Jeg har endnu kun læst den første novelle i bogen skrevet af sydafrikaneren Peter Abrahams, men siden det nu var parateksten, der tiltrak mig, vil jeg citere lidt fra den uforlignelige bagsidetekst:
"Under indtryk af den truende og stadig lurende konfliktfare, som dagligt i de sidste år har beskæftiget mennesker over hele verden, er den sorte mands situation idag og hans fremtidsmuligheder blevet et brændende problem. [...] Et af de første spørgsmål en dansker i denne forbindelse må stille sig selv, er naturligvis: Hvordan er negeren, hvordan tænker han, hvordan er hans sind og hvordan hans liv? [...] Fortællingerne fører læseren fra Afrika, modsætningernes land, hvor det dæmoniske lurer i de primitive sind, fra de naturskønne landskaber til New Yorks hypermoderne storstad og de amerikanske sydstaters mærkelige, særprægede verden som William Faulkner har skildret den."

En bogtårn med mine egne antikvaranskaffelser

På det seneste har jeg også læst om flere, der går på jagt i antikvariater efter spøjse dedikationer i bøgerne. På det område har jeg endnu ikke set noget interessant, kun et enkelt navn hist og her. Måske jeg blot ikke har ledt intenst nok ...

Og som afslutning en lille teaser: Jeg har haft umanerligt travlt med skriveri og redigering i den seneste tid, og der er der en god grund til. Stand by for important announcement!